Wyszczuplamy kuchnię

Autor: HC |Data publikacji: 2019-03-20

Moda na fit i slim dotarła do kuchni już dawno. Początkowo chodziło tylko o nawyki żywieniowe i sposób przygotowania potraw. Teraz o modzie na smukłość możemy mówić także w przypadku aranżacji wnętrz.

Lekkość i smukłość to dziś cechy, które charakteryzują również nowoczesną kuchnię. Dążenie do uzyskania takiej aranżacji obejmuje wszystkie elementy tego pomieszczenia; także okna i osłony wewnętrzne.

Oszczędny design okien

Zacznijmy od barw. Otóż ostatnio bardzo poszukiwane są okna w odcieniach szarości, prym zaś wiedzie antracyt. I nieważne, czy stolarka jest z PCW, drewna czy aluminium. Ma być modna. Jeśli tak, to warto zadbać, aby współgfrała z innymi elementami wyposażenia wnętrza. Są to nie tylko meble, wykończenie ścian lub podłogi. To także osłony przeciwsłoneczne, które szczególnie się przydadzą, aby chronić wnętrze przed nadmiernym słońcem. W kuchni świetnie sprawdzą się właściwie wszystkie te, które nie odstają zbytnio od powierzchni szyby. Po prostu np. tradycyjne firanki mogą przeszkadzać, gdy pod oknem znajduje się blat.

Warto zwrócić uwagę na rolety materiałowe, zamontowane w świetle szyby. Chowane do kasety i chronione po bokach prowadnicami wyglądają elegancko, a także znakomicie oddają styl minimalistyczny. Są przy tym praktyczne – łatwo je zdjąć i uprać

Minimalistyczne wnętrze

Czasy, kiedy masywne meble wypełniały prawie każdy kawałek przestrzeni już dawno odeszły do lamusa. Liczą się prostota i minimalizm. Oczywiście, w szafkach czy na półkach wciąż potrzebujemy miejsca do przechowywania sprzętów i zapasów. Na szczęście dostępne jest wiele rozwiązań, łączących design i funkcjonalność.

W kuchni chcemy czuć się swobodnie i komfortowo, dlatego nadajemy jej lekkość – uważa Michał Kichler, ekspert ds. okuć meblowych z firmy Häfele. – Taki efekt uzyskamy, wybierając cienkie blaty, szuflady lub niewidoczne systemy uchwytowe. Coraz modniejsze stają się szuflady z cienkimi bokami. Kuchnia, idąca z duchem czasu, to kuchnia subtelna – dodaje Michał Kichler.

Już nawet nazwy niektórych produktów nawiązują nazwami modeli do ogólnej mody i tendencji. Wybór zaś cienkiej zabudowy daje bardzo ładny efekt wizualny, a co najważniejsze – szuflada nie traci funkcjonalności.

Na popularności zyskują także blaty ze spieku kwarcowego, wykonane z bardzo cienkich płyt ceramicznych o dużych formatach. Taki materiał nie uwalnia żadnych substancji pod wpływem wody, więc doskonale nadaje się do zastosowania w kuchni. Co więcej, jest  odporny na ścieranie i zarysowania. Jak to się ma do równie popularnych w ostatnim czasie blatów drewnianych? Można pogodzić jedno z drugim, wybierając te o grubości do 30 milimetrów. Mają one lekki i nieprzytłaczający wygląd.

Artykuł powstał na podstawie materiałów prasowych firmy Häfele.